En nörd i skräddarsydd skjorta

En nörd i skräddarsydd skjorta

Han är försäkringsrådgivaren som hade svårt att hitta en skjorta som passade. Det fick Jacob Larssons att starta sitt företag Skjortdesign i Ängelholm.

Han gillar att klä sig snyggt. Jacob Larsson har alltid tyckt om fina kläder. Men han är som han själv beskriver det, ”lite kort och bred”.

– I de stora butikernas utbud finns egentligen ingenting som passar mig, så när jag var i 25-årsåldern började jag låta skräddarsy mina skjortor.

Där startade Jacob Larssons intresse för skjortor.

– Jag testade alla möjliga skräddarsydda märken men hittade aldrig något som kombinerade passform med riktigt fin sömnad, det blev alltid en kompromiss, säger han.

Parallellt med jobbet som försäkringsrådgivare i Ängelholm började han undersöka branschen. Resultatet blev företaget Skjortdesign som han grundade 2009. Där får kunden välja tyger och lämna sina mått till skjortorna som tillverkas strax utanför Thailands huvudstad Bangkok.

– Skjortan är ett plagg som aldrig går ur tiden, och det är det minst förlåtande. I en T-tröja kan du se snygg ut även om den sitter lite tajt, förklarar Jacob Larsson på frågan varför det fortfarande finns en efterfrågan på skräddarsytt.

För några år sedan nominerades Jacob Larsson till Årets entreprenör i Ängelholm. Och trots att det tog några år för honom att få verksamheten att gå jämt upp har Jacob Larsson öppnat ytterligare en butik, i hemstaden Ystad.

– Det här är inget jag gör för att tjäna pengar, utan bara för att jag tycker det är så roligt, säger han.

Samtidigt tog han för några år sedan över Försäkringsbyrån Vågen, som nyligen flyttade in i nya lokaler på Östergatan, tillsammans med kollegan Gustav Tedvik.

– Tidigare tog jag själv mått på kunderna i butiken, men det hinner jag inte nu.

Men på detaljerna lägger han fortfarande mycket tid. Jacob Larsson talar entusiastiskt om de olika kragarna som visas i butiken. Inget lämnas åt slumpen när tyger kombineras och knappar ska väljas.

Jacob Larsson visar de matchande näsdukarna med ett litet knapphål i ena hörnet.

– Den kan du fästa såhär när du ska äta middag. Det brukar bli en snackis, säger han och fäster näsduken i skjortans översta knapp.

Bland tillbehören finns också så kallade kraglattor i metall med monogram.

– Och det senaste är löstagbara knappar, som man lätt kan byta ut eller vända. Då kan man låta smida en knapp i ädelmetall, som inte behöver sitta kvar på skjortan när den ska tvättas, säger Jacob Larsson.

FaktaVad: Skjortdesign

Var: På Storgatan i Ängelholm samt i Ystad

Vem: Jacob Larsson

Sedan: 2009